Risico-inventarisatie en evaluatie
De risico-inventarisatie en evaluatie is de kern van het arbobeleid. Het geeft inzicht in de risico's die binnen het bedrijf aanwezig zijn, het verschaft inzicht in de onderwerpen die bij voorlichting en onderricht behandeld moeten worden, het is bepalend voor de periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken die uitgevoerd moeten worden en het vormt de basis voor de opzet van de BHV-organisatie.
De overheid is teleurgesteld in de wijze waarop bedrijven met de risico-inventarisatie omgaan. Daarom is het toezicht vanuit de Arbeidsinspectie aangescherpt, zijn de boetes voor het niet hebben van een (volledige) risico-inventarisatie en evaluatie drastisch verhoogd en zijn de eisen waaraan de RIE moet voldoen aangescherpt.
Als er een ongeval gebeurt en het daarmee verband houdende gevaar was niet in de RIE beschreven dan is de werkgever per definitie aansprakelijk voor de schade.
Daarom is het belangrijk dat ieder bedrijf in Nederland beschikt over een RIE die aan de eisen voldoet.
In de ééndaagse opleiding gaan we in op de verschillende aspecten die voor het maken van een goede RIE van belang zijn. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
- Wat is een RIE?
- De verschillende vormen van de RIE (basis RIE, verdiepende RIE, project RIE en TRA)
- Het verschil tussen gevaar en risico
- Hoe breng je gevaren in kaart?
- Methodieken om de RIE uit te voeren
- Hoe organiseer je de uitvoering van de RIE?
- Het bepalen van de risico's (het verschil tussen absolute en relatieve ranking)
- Van risico's naar plan van aanpak
De ééndaagse opleiding kan uitgebreid worden met een of meerdere dagen praktijkondersteuning. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de deelnemers aan de slag gaan met het uitvoeren van de RIE binnen de eigen organisatie en een paar weken later de resultaten presenteren en bespreken met elkaar en de docent.